Ljepota i Zdravlje
PočetnaOglasiO namaKontakt

Vodite djecu zubaru Prosječan šestogodišnjak u BiH već ima šest pokvarenih zuba

Ljepota Zdravlje
Kategorija Stomatologija
April 02, 2020
Vodite djecu zubaru Prosječan šestogodišnjak u BiH već ima šest pokvarenih zuba

Higijena usne šupljine je izuzetno važna za zdravlje cjelokupnog organizma, a redovne posjete stomatologu važno je usvojiti kao zdrave navike još od malih nogu.

Iako klinički nalaz u našoj državi nije limitirajući faktor za upis, obavezni dentalnomedicinski pregled kod djece se provodi pred upis u školu, sa šest godina.

Ipak, zabrinjavajući je podatak kako prosječni KEP indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) šestogodišnjaka u Bosni i Hercegovini iznosi 6,7, što znači da prosječan šestogodišnjak u Bosni i Hercegovini već ima šest pokvarenih zuba.

Poređenja radi, Velika Britanija, Danska i Njemačka imaju najniže vrijednosti KEP indeksa od svih zemalja EU-a (0,91) i idu prema nuli.

Sekundarna zbijenost zuba koja nastaje isključivo zbog preranog gubitka mliječnih zuba krivac je za čak 40 posto liječenih ortodontskih anomalija u našoj zemlji koje zahtijevaju dugotrajno i skupo specijalističko liječenje, dok u razvijenim zemljama Evropske unije ova anomalija gotovo ne postoji.

“Dokazano je da je KEP indeks povezan sa socijalnim statusom, a Bosna i Hercegovina nažalost stanjem oralnog zdravlja svojih građana i na ovaj način dokazuje da je država niskog životnog standarda, te da su neophodni kvalitetni preventivni programi koji bi obuhvatali bolju edukaciju roditelja o adekvatnom provođenju oralne higijene kod svoje djece, kao i podizanju svijesti o važnosti zdravih zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, za cjelokupan organizam”, za Klix.ba govori mr. sci. dr. Selma Porović, specijalista pedodont, koju smo posjetili u njenoj ordinaciji u područnoj ambulanti Podhrastovi.


Reklama

Ovdje može da bude i vaša reklama.

  • Velika posjećenost
  • Zagarantovan uspjeh
  • Ne uključuje mobilnu verziju
Opširnije

Slične objave

Mobilna i fiksna protetika u stomatoloskoj ordinaciji Estetika dent Derventa
December 01, 2020

Mjesto za vašu reklamu

Ukoliko želite da se vaša reklama nađe ovdje, kontaktirajte nas.
Opširnije
© 2021, Sva prava zadržana.

Brzi pristup

OglašavanjeInfoKontakt

Sponzori

Društvene mreže